top of page

Svimmelhet - en oversikt

ChatGPT Image 25. apr. 2025, 12_15_00.png

Forekomst / epidemiologi

Svimmelhet er et vanlig symptom, og forekomsten øker med alderen. Omtrent 10 % av nordmenn rapporterer problemer med svimmelhet eller dårlig balanse, og i aldersgruppen over 65 år opplever omtrent en tredjedel episoder med svimmelhet. Svimmelhet er et begrep som brukes for å
beskrive ulike opplevelser av ustabilitet
eller endret romoppfatning.

Vanlige typer / beskrivelser av svimmelhet

Vertigo: En falsk opplevelse av spinning eller

bevegelse. Det indikerer vanligvis et
problem i det indre øret eller det
vestibulære systemet. Opplevelsen kan være
at du, eller miljøet rundt deg, spinner.

Presynkope: Følelsen av nesten
besvimelse eller svimmelhet. Det
innebærer som regel en følelse av svakhet eller
følelse av besvimelse, ofte på grunn av
redusert blodtilførsel til hjernen.

Ustøhet: En følelse av ubalanse eller
ustabilitet, ofte relatert til problemer med
leddsansen eller problemer med det
vestibulære systemet.

Ørhet: En følelse av besvimelse eller
svimmelhet ofte assosiert med
blodtrykksfall, dehydrering eller problemer
med blodsukkeret.

Vanlige årsaker / etiologi

Svimmelhet kan ha ulike årsaker, inkludert:​

  • Benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV): ​

    • Ved denne tilstanden kan små kalkkrystaller løsne og bevege seg inn i buegangene i labyrinten, noe som gir hjernen feilaktige signaler om bevegelse. Dette fører gjerne til plutselige, kraftige svimmelhetsanfall ved endring av hodeposisjon. Anfallene ledsages ofte av små, raske øyebevegelser (nystagmus) som kan være vanskelige å oppdage. Behandlingen består vanligvis av spesielle hodebevegelser (reposisjoneringsmanøvre) som bidrar til å føre krystallene tilbake på plass, og dette kan ofte utføres trygt av kiropraktorer. 

​​

  • Vestibulær nevritt: Betennelse i balansenerven, ofte etter virusinfeksjon.​

    • Denne tilstanden oppstår gjerne i forbindelse med en virusinfeksjon, for eksempel fra hals, bihuler eller øre. Symptomene er ofte mer vedvarende og ikke nødvendigvis knyttet til spesifikke bevegelser. Tilstanden går som regel over av seg selv i løpet av noen uker, men kan i sjeldne tilfeller gi langvarige plager. Balansetrening og gradvis økning av fysisk aktivitet er sentrale elementer i rehabiliteringen.

  • Ménières sykdom: 

    • Dette er en sjelden, men ofte plagsom lidelse som gir tilbakevendende anfall med kraftig svimmelhet, øresus og nedsatt hørsel. Over tid kan hørselen bli ytterligere svekket. Årsaken er ikke fullt ut klarlagt, men både arvelige faktorer, virus og visse allergier eller intoleranser kan spille inn.​

​​

  • Persisterende postural-perseptuell svimmelhet (PPPD):

    • En kronisk svimmelhetstilstand som forverres av visuelle stimuli og bevegelse. Persisterende postural-perseptuell svimmelhet (PPPD) er en funksjonell balanseforstyrrelse preget av langvarig følelse av svimmelhet eller ustøhet, ofte uten at det føles som rommet snurrer. Symptomene varer i minst tre måneder og forverres gjerne i oppreist stilling, ved gange, bevegelse eller i omgivelser med mange og komplekse synsinntrykk.

  • Cervikogen svimmelhet:

    • De øvre nakkevirvlene, synet og de dype nakkemusklene samarbeider tett for å gi hjernen kontinuerlig informasjon om hodets posisjon og bevegelser. Når vi ser noe bevege seg eller hører en lyd bak oss, reagerer kroppen automatisk ved å snu hodet for å orientere seg – en respons styrt av et nært samspill mellom syn, hørsel og nakkens proprioseptive (leddsans) system. Ledd og muskler i øvre del av nakken sender konstant signaler til balansesentrene i hjernen om hodets plassering i forhold til resten av kroppen. Ved nedsatt funksjon i disse strukturene, som ved stivhet, muskelspenninger eller redusert leddbevegelse i øvre nakke, kan signalene bli unøyaktige. Dette kan forstyrre hjernens evne til å tolke kroppens posisjon riktig og dermed føre til svimmelhet – kjent som cervikogen svimmelhet eller nakkesvimmelhet

  • ​POTS: Postural orthostatic tachycardia syndrome

  • Vestibulær migrene

  • Ortostatisk hypotensjon - holdningsrelatert blodtrykksfall

Typiske symptomer

Pasienter med svimmelhet kan oppleve: 

  • En følelse av at omgivelsene eller en selv beveger seg (vertigo)

  • Ustøhet eller balanseproblemer

  • Kvalme med eller uten oppkast

  • Beskrivelse av ørhet, rar i hodet, snurrende/ roterende følelse, ubalanse, ørhet, vipping eller
    presynkope (en nesten besvimelsesfølelse).

Behandling

Krystallsyke (BPPV, godartet posisjonsbetinget svimmelhet):
Behandlingen består vanligvis av spesielle hodebevegelser (reposisjoneringsmanøvre) som bidrar til å føre krystallene tilbake på plass, og dette kan ofte utføres trygt av kiropraktorer. Ved mer avanserte problemstillinger henvises pasienter til spesialister for ytterligere utredning/behandling. 

Virus på balansenerven (vestibularisnevritt):
Balansetrening og gradvis økning av fysisk aktivitet er sentrale elementer i rehabiliteringen. Behandling av stramme muskler og stive ledd kan hjelpe med å redusere symptomer noe, men ikke fikse selve årsaken. 

Ménières sykdom:
Dette er en sjelden, men ofte plagsom lidelse som gir tilbakevendende anfall med kraftig svimmelhet, øresus og nedsatt hørsel. Varighet på anfall er fra 20 minutter til flere timer. Over tid kan hørselen bli ytterligere svekket. Årsaken er ikke fullt ut klarlagt, men både arvelige faktorer, virus og visse allergier eller intoleranser kan spille inn. Det finnes ingen spesifikke behandlinger for menieres sykdom. Antakeligvis er det fordelaktig med fysisk aktivitet, god søvnhygiene og sunt og variert kosthold for å legge forholdene til rette for generell god helse. 

Medisin mot kvalme har som regel lindrende effekt under anfall. Vanndrivende medikamenter brukes enkelte ganger i forsøk om å redusere antall anfall. I særlig utfordrende kasuser brukes kortvarig kortisonkurer. 

Røde flagg

Røde flagg – når bør man være ekstra oppmerksom?

  • Dobbeltsyn

  • Ny hodepine du ikke har opplevd før

  • Heshet og problemer med å svelge

  • Svimmelhet i kombinasjon med feber, hjertebank eller brystsmerter

  • Nummenhet/svakhet i ansikt, armer eller bein.

​​

Magnus Sæther Grande (MNKF)

Autorisert kiropraktor - Medlem av Norsk Kiropraktorforening

© 2023 by Company Name. Proudly created with Wix.com

bottom of page